Meny Stäng

Fem frågor du bör ställa dig innan du köper en ny bil

Om du planerar att köpa ny bil inom kort finns det en del frågor du behöver ställa dig innan du gör slag i saken. Det handlar inte om några komplicerade saker, men du behöver vara på det klara med vad du söker innan du ger dig ut på jakt efter det perfekta fordonet.

Blir det nytt eller begagnat?

En fråga som du behöver besvara före alla andra är huruvida du ska köpa en helt ny bil eller om det är mer aktuellt att satsa på en begagnad. Det är en fråga som har stor betydelse av många anledningar. En ny bil är dyrare, men kommer också med nybilsgaranti vilket innebär att du bara behöver teckna en halvförsäkring de första åren. Du kan också vara med och välja mer kring färg och utrustning om du köper en ny bil. Köper du en begagnad bil slipper du å andra sidan den värdeminskning som sker de första åren.

Diesel, bensin eller el?

En annan viktig fråga är naturligtvis om du vill ha en bensindriven bil, en som går på diesel eller en helt eldriven. En elbil är förstås det allra mest miljövänliga, men fungerar bäst om du bor där det finns tillgång till laddstolpar. Det finns också elhybrider där du kan köra på el ibland och annat drivmedel ibland.

Val av märke?

Nästa fråga blir förstås vilket bilmärke du är ute efter. Egentligen behöver du inte ha bestämt dig helt innan du påbörjar ditt sökande, men innan du köper bilen bör du se till att det är lätt att få service och lätt att få tag på reservdelar och tillbehör vid behov.

Privat köp eller via bilhandlare

Om valet har fallit på att köpa en begagnad bil behöver du även fatta beslut kring om du vill köpa bilen från en privat säljare eller från en bilhandlare. Det finns för- och nackdelar med båda. Som köpare skyddas du ofta mer om du köper bilen från en bilhandlare då de ofta går igenom de bilar de säljer och erbjuder någon form av garanti. Å andra sidan blir det ofta billigare med ett privat köp.

Hur ska du betala för bilen?

Nästa fråga blir hur du har tänkt lösa finansieringen. Tänker du köpa bilen och betala den direkt, för pengar du redan sparat undan? Tänker du ta ett lån, och löser du det i så fall separat eller med hjälp av bilhandlaren? Eller väljer du kanske att privatleasa bilen? Detta bör du veta svaret på innan du ger dig ut på seriös jakt efter ditt nästa fordon.